Toppochdal_monster_vit

Fjällvandring, odling och smakupplevelser
Södra Årefjällen

4 dagar med fjäll, inspirerande matlagning från jord till bord i Södra Årefjällen

 

Vill du ta en paus från vardagen och komma ut på fjället?
Tycker du att det låter intressant med lokalproducerad mat tillagad av kock, fjällvandring och att få skörda dina egna grönsaker?
Då har du hittat rätt!
Välkommen till en weekend där vår kärlek till naturen, fjället och maten på våra tallrikar står i fokus.

Bokning stängd för 2022!

Skicka in en intresseanmälan för evenemanget sommarn 2023!

Vilka är vi?

Upplevelsen

Fjällvandring

Med Södra Årefjällen som bas visar Kim sina smultronställen i området. Det kommer att bjudas på storslagna vyer, känsla av frihet, bad i fjällbäck och hjortron direkt från myren på kalfjället.
Vi andas frisk fjälluft och låter vinden blåsa bort alla bekymmer.

Bo vid foten av fjället

Vår bas, mitt i områden med många vackra, vilda, härliga dagsturer. Vi sover tre nätter på Trillevallens fjällgård. En fin fjällanläggning med hög mysfaktor. Efter härliga dagar ute på fjället lagrar vi värme i bastun och landar i en fåtölj med en bok. Mjuka i kroppen avnjuter vi en fantastisk middag med utsikt över Anarisfjällen i matsalen.

Ät gott, i gott sällskap

Petter Aulin är vår kock denna helg. Han blir lössläppt i ett kök med ett berg av lokala produkter. Inspiration till våra gäster utlovas. Traditionella rätter får nya tappningar och grödor vi i vår vardag ofta stöter på framhävs på ett utsökt vis.

Smaka lokalproducerade delikatesser

Här-producerat!
Grödor som odlats endast en mil från vårt boende med kärlek och naturliga gödningsmedel som insats.
Vi äter lamm och nöt som betat sig runt i området och ökat den biologiska mångfalden ett tramp i taget. Samt smakar fisk från sjöar i vårt område, sik, aborre eller öring.

Skörda grönsaker till våra middagar

Första dagen skördar vi grönsaker tillsammans på odlingskollektivet Kim är en del av. Bland broccolihuvuden och potatisblast startar vi vår matresa för denna helg. Hungriga vandrare får äta mat som odlats och betat ett stenkast från vårt boende.

Möt en fjällbonde

Vi träffar Adam och hans fjällkor. Med ett stort driv för att erbjuda näringsrik mat och förbättra områdets biodiversitet flyttar Adam runt sina kor på bete i Undersåker med omnejd. 

Vad du får

En weekend fylld av fjällvandring och gemenskap. Vi besöker områdets fjällbönder vi skördar tillsammans våra egna grönsaker som om kvällarna tillagas av kocken Petter Aulin.
Vi bor vid foten av Välliste med fjället och skogen runt husknuten, detta medför att det är långt till affären. Du kommer att få äta dig mätt med diverse godsaker, men vill du ha med ditt favoritgodis får du köpa med det innan. Alkohol ingår ej, vi kommer att bjuda på alkoholfria drycker och drinkar under helgen.

 

Inkluderat

Vad du tar med

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs för att delta. Vi kommer att vandra om dagarna och du bör klara av att gå 10-15 km i ett lugnt tempo utan problem. Om du tycker fjällvandring, odling och vällagad mat är intressant så är detta något för dig!
Vi får tre dagar på fjället. Hela evenemanget är planerat av fjällguide som håller koll på detaljer och planerar dagsturer efter rådande väder.

Hur mycket ska vi vandra?

Fredag, Lördag och Söndag är det fjällvandring på schemat. Fjällvädret kan variera otroligt mycket, så dagarna planeras nära inpå och turerna görs så vi får den bästa upplevelsen den dagen kan erbjuda.
Vårt boende ligger perfekt till vid foten av fjället Välliste. Det finns ett stort utbud av turer inom 20 minuters bilresa.
Fokus under våra dagar kommer inte att ligga på att prestera. Vi är ute för att njuta av fjällvidderna! Kim är en rackare på fjällflora, istidsformationer och områdets kultur och historia och delar gärna med sig av sin kunskap.

Varför gör vi det här?

Den här helgen är vad vi tror på! Vi tror på gemenskap, naturens stärkande egenskaper, det lokala samarbetet och riktig, näringsrik lokalproducerad mat.
Hela upplevelsen, från topp till dal.
Detta vill vi erbjuda er som väljer att följa med på denna resa.
Vi lovar er många skratt, nya kunskaper och vänskaper samt en helg ni sent kommer att glömma.

Hållbarhet

Hållbarhet är viktigt för oss!
Vi vill skapa ett evenemang som är precis i linje med det vi tror på.
Vi vill få härliga sociala möten, mellan gäster och människor som bor i bygden.
Vi vill skapa en förståelse för maten vi kommer att äta, vart grödorna är odlade, på vilket sätt och varför.
Vi vill visa hur en hållbar köttkonsumtion ser ut i våra ögon, där vi möter bönder och djur och får ta del av kretsloppet som förser oss med mjölk och kött men även håller vårt länge förvaltade kulturlandskap öppet.
Det finns möjlighet att åka tåg till evenemanget och det tror vi är framtiden inom besöksnäringen.
Vi kommer att åka bil under våra dagar med vandring, men resandet minimeras eftersom vi befinner oss nära våra dagsturer.

Bokningen till fjällbygd är stängd för sommaren 2022

Skicka in en intresseanmälan för att få reda på när datumen släpps!
Topp & Dal är medlem i Visita vilket innebär att våra paketresor omfattas av kammarkollegiets resegaranti.

Få vårat nyhetsbrev!

Var först med att få reda på när vi släpper nya turer.
Inga konstigheter, bara sjyssta fjällturer.