Toppochdal_monster_vit

Bo i en snöbivack

Ett fjälläventyr i Åredalen

Ett unikt vinteräventyr


Övernatta i en snöbivack du själv grävt!

En tur för dig som vill uppleva något utöver det vanliga! När vinden viner på fjället få kliva in i värmen och tystnaden i en snögrotta, där levande ljus lyser upp väggarna och vi tillsammans njuter av en välförtjänt middag efter dagens grävande.

Vi minns väl alla barndomens glädje i att få gräva och skapa i snö – här har du chansen att få gå loss i din kreativitet och skapa ditt eget snöboende!

Detta ingår

  • Certifierade fjällguiderna Amira och Kim
  • Middag och frukost
  • Transport t/r Undersåker – Trillevallen
  • Kök och bränsle
  • Skidpaket (skidor, pjäxor, stighudar)
  • Fjällpulka 
  • Boende, middag och frukost sista natten Åre Fjällsätra
  • Packlista

 

Info

Datum: Mars 2024 DATUM KOMMER
Pris: Kommer
Max antal deltagare: 6
Boka senast: Februari

Vid bokning får du en faktura med bokningsavgiften om 20% av beloppet. Resten betalas på en separat faktura 30 dagar innan turen.

För att njuta av denna turen bör du:
Trivas ute i alla väder, vara nyfiken på att sova ute på vintern, vara i fysiskt god form för att orka gräva.

Du behöver INTE 
..ha sovit ute på vintern förut, vara en van skidåkare eller en atlet. 

Du kommer efter turen:

Fått lära dig mer om att skapa boenden i snö och erfarenhet av att bo ute på vintern, ätit god turmat, haft roligt och fått en jäkla massa mersmak.

Hundtillåtet!

Följ med på ett vinteräventyr du sent ska glömma!

 

Upplevelsen

Gräv din egen bivack

När man pratar om att gräva bivack på vintern så är det en snögrotta man talar om. Det är precis det vi ska göra på den här turen.
Att forma något i snö är fantastiskt, efter instruktion och stöd från Kim och Amira så sätter ni igång att forma nattens boende.
Ska ni sova på varsin brits? Ska ni sova i en dubbelsäng, vart har ni snöbänken där man ställer köket? Vart och hur gör man en skortsten så luftflödet blir bra? Ofta när vi gräver bivack satsar vi på att göra en lyxig variant med full ståhöjd och gott om utrymme.
Häng med på detta äventyr och skapa ett minne för livet!

Åka turskidor

På den här turen är turskidor vårt sätt att röra oss på snön.
Dag 1 kommer vi att skida en kort sträcka på cirka 1 km till vår driva där vi sedan ska gräva vår bivack. På vägen kikar vi på gamla björkar täckta i hänglav, kanske ser vi djurspår eller skrämmer upp någon ripa som gömmer sig i snön.
Dag 2 Vi vaknar i vår bivack och äter frukost, därefter går vi på en kortare tur i omgivningarna. Vi testar att skida i oledad terräng och förmiddagsfikat intas i en solgrop. Fika från det lokala bageriet smakar extra fint med fjällutsikt!

Vad vi äter

Turmat kan lätt bli lite tråkig och torftig. På den här turen bjuder vi istället på rolig lokal mat som ändå är möjlig att enkelt tillaga utomhus. I Undersåker är vi lyckligt lottade att både ha en chark som producerar livsmedel med högkvalitet, två bagerier och flera grönsaksodlingar om sommaren. Under denna turen får ni smaka på några av våra favoriter från våra lokala livsmedelsproducenter!

Sova i en bivack

Med rätt sovutrustning, mätt mage och efter en del skyfflande av snö brukar man sova gott i en bivack. Antingen tar du med dig din egna utrustning eller så väljer du till att boka utrustning att sova i som du får av oss på plats. I en bivack är det så bra att även fast det är -15 utomhus blir det fort varmt och skönt i bivacken. Snön isolerar väldigt bra och värmen från våra kroppar gör att temperaturen ligger runt 0°.
Med välisolerade väggar blir bivacken tyst även om vinden viner utanför, med några stearinljus och sovutrustningen bäddad så brukar det vara väldigt härligt att äntligen få krypa ner i sovsäcken.

Planen

Dag 1
Vi möts på tågstationen i Undersåker och åker vidare i gemensam transport till Södra Årefjällen.
Vi färdas en kortare sträcka på turskidor, med vår packning i pulkor bakom oss, till snödrivan där vi kommer gräva våra boenden.
Resten av dagen spenderar vi med att gräva våra boenden, fika, prata om snö och när bivackerna står klara – avnjuta middag tillsammans och sen krypa ned i sovsäckarna.

Dag 2
Ute på tur.
Vi vaknar och smälter snö till vår frukost i bivacken. En kortare skidtur för att få se omgivningarna hinner vi med innan färden går åter mot Undersåker. Här checkar ni in på Åre Fjällsätra, äter middag och badar bastu.

Dag 3
Frukost på Fjällsätra innan utcheck

 

Vilka är vi?

Detta evenemang har skapats av Fjällen kallar och Topp & Dal.

Kim och Amira träffades första gången på Saltoluokta fjällstation där båda skulle arbeta en sommarsäsong.
Snabbt förstod vi att vi delade intresset för naturen, friluftslivet och fjället.
Båda uppvuxna i en större stad har vi själva sökt oss bort från betongen till ett mer naturnära liv där vi omger oss med fjäll och vackra vyer till vardags. Nu vill vi visa vår bakgård för er på ett fjälläventyr ni sent ska glömma!

Få vårat nyhetsbrev!

Var först med att få reda på när vi släpper nya turer.
Inga konstigheter, bara sjyssta fjällturer.